Det började vid Västra Långvattnet

Trettiotre Urkarlar samlades i vintermörkret den 8 december 1932 på Getryggen i Delsjöterrängen för att bilda Skogskarlarnas Klubb i Göteborg. Vi blev därmed den fjärde skogskarlsklubben i landet där Stockholm var den första med start två år tidigare. Bilden ovan är tagen från platsen för klubbens bildande med utsikt över Västra Långvattnet.

Redan 1933 kom verksamheten i gång med två aktiviteter som fortfarande är centrala. Den ena är höstens Vandring som planeras av vår Banmästare och går genom susande skogar. Vandringen leder fram till en plats där Vinterblot och Ting (årsmöte) avhålls.

Ett gäng skogskarlar som samlats för rast vid vandringen 2018 i Risvedens skogar.

Den andra huvudaktiviteten som det fajtas om än idag är den hårda Kampen om Björkstubben mot Västergötlands skogskarlar. Björkstubbematchen, som alltså har mer än 90 år på nacken, erbjuder förutom en spännande tävling också en trivsam samvaro med Västgötarna.

Hittills har det kämpats om tre Björkstubbar, läs mer om Björkstubbematchen här.

Skogskarlarna visade vägen för orienteringsförbundet

I skriften ”Sagan om Skogskarlen” anges orsaken till skogskarlsrörelsen framväxt vara att orienterarna på den tiden inte hade ett eget förbund, utan sorterade under det dåvarande Idrottsförbundet (numera Friidrottsförbundet). Där ansågs sporten vara en bra förträning inför sommarens friidrottstävlingar och som lämplig avslutning frampå höstkanten när löpningssäsongen var över. Detta gjorde att orienterarna kände sig hemlösa och utan en effektiv ledningsorganisation. Det uppstod därför ett behov av att ta hand om verksamheten i egen regi.

Men enligt ”Sagan om Skogskarlen” fanns det också en djupare bakgrund:

”något som levde och drog inom varje orienterare: längtan till naturen, till den tysta ensamheten i skogen, till det glada kamratskapet kring lägerelden”

1930 var tiden därför mogen för att bilda Skogskarlarnas Klubb. Svenska Orienteringsförbundet tillkom inte förrän 1938.

Inte bara Vandring och Björkstubbar

Med tiden har tillkommit ett trevligt evenemang för Skogskarlar som vill mäta sig med varandra på hemmaplan, ett Klubbmästerskap. Vid KM används ett sinnrikt handicapsystem som gör det möjligt att kora en enda Klubbmästare.

På Nationaldagen 6 juni samlas Skogskarlar, Skogsflickor och Skogsveteraner vid vår gemensamma anläggning Kolmaden där det erbjuds orienteringstävling och andra aktiviteter.

Skogskarlarna uppmuntrar unga skogslöpare

En viktig uppgift för klubben är att stimulera yngre orienterare genom att årligen uppmärksamma goda prestationer. Sedan 1968 utdelas stipendier till bästa löpare i ungdomsklasserna.

I H21 tävlar man på samma sätt om Mästarjackan som också har anor från 1960-talet. Vidare utdelas stipendier till de som segrar i svenska och internationella mästerskap.

Ludwig Rosén, en av de unga orienterarna som prisats av Skogskarlarna. Foto: GMOK.

Så är vi organiserade

Vår klubb har i skrivande stund 329 medlemmar (juni 2024). Verksamheten bedrivs under ledning av Skogsrådet. Rådet består av åtta Karlar, var och en med sin speciella uppgift: Talman, Skrivare, Kassabevarare, Banmästare, Budbringare, Skaffare, Giftblandare och Härold.

Var och en av distriktets OL-klubbar har en Budbärare som utgör kontakten mellan Rådet och medlemmarna. Det är också Budbärarna som föreslår kandidater för inval som sedan sker vid höstens Ting.

Skogskarlarna finns i hela Norden

Skogskarlarna i Göteborg ingår i en större gemenskap av Skogskarlar. I Norden finns totalt 46 klubbar varav hälften hör hemma i Sverige. Antalet nordiska Skogskarlar är cirka 7000. Den centrala verksamheten leds av NordRådet bestående av tre funktioner: Hövitsman, Nordskrivare och Nordkassabevarare. NordRådet kallar vart fjärde år till Allting där representanter för de nordiska skogskarlsklubbarna träffas och utbyter tankar och erfarenheter.

Kolmaden

Som en av två svenska skogskarlsklubbar disponerar vi en egen anläggning, Kolmaden, i närheten av Delsjöns badplats tillsammans med Skogsflickorna och Skogsveteranerna.

Torpet Kolmaden.

Skogskarlarnas jubilumsskrift 1932-2022

I samband med 90-årsjubileet 2022 togs en jubileumsskrift fram om de 90 första åren, som delades ut till alla medlemmar. Medlemmar kan även läsa skriften i digital form under fliken Medlemmar här på hemsidan.

Glöden från historien inspirerar till nya eldar

Det är många som med passion, stolthet och kunskap fört traditionerna i skogen vidare genom åren. Vandringar, blot och kamratanda har susat mellan löv och barr i decennium efter decennium.

Låt oss lyssna och inspireras av de gamles goda råd och klokheter. Låt oss även välkomna de grönes energi och tankar. Precis som orienteringssporten tagit nya kliv över tid behöver även Rådet och Karlarna vara öppna för att varsamt utveckla och förädla våra aktiviteter.

Tillsammans tänder gammal och ung nya eldar och bygger glöden till framtidens årsrundor, med nya eskapader och fina upplevelser i skogens paradis!

Bilden i toppen på sidan (Västra Långvattnet), foto: R. Henrik Nilsson.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du våra cookies.